per Ximo Urenya
No, no parle d’agricultura encara que el títol així us ho faça pensar. Parle de llengua, del valencià, de les pedregades que rep cada primavera i tardor, i de la sequera crònica de l’estiu. Només de tant en tant les benèfiques pluges portades per la tramuntana ens alegren el paisatge lingüístic i ens mouen a l’esperança, perquè si alguna iniciativa política de trellat atia la flama de la llengua no prové precisament dels partits valencians, tot el contrari, sinó dels catalans, què li anem a fer!
La darrera acció a favor de la presència de la nostra llengua ha estat la dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i la socialista Maria Badia (PSC), els quals van fer arribar una raonada petició al govern de José Luis Rodríguez Zapatero a mitjans de juny, perquè demanara al Parlament Europeu que el català passara a ser llengua oficial de la Unió Europea. A Madrid ni cas, com era d’esperar. Tot seguit hem pogut comprovar que CiU ha presentat una proposició que instava el Govern estatal a aprofitar el canvi de reglament de règim lingüístic a la Unió Europea per l'entrada de Croàcia per reclamar de nou l'oficialitat del català a les institucions europees. La proposta s’ha rebujat pel PP i pel PSOE, sense que ni el PSC ni el PSPV s’abstingueren, com a mínim, en una decisió que deixa més clara encara quina és la seua política respecte a les llengües minoritzades de l’estat. Els socialistes catalans i valencians poden dir missa quan estan a les ‘provincias de levante’, però a Madrid sempre s'han alineat amb la resta del grup socialista i amb el PP quan s’han posat damunt la taula iniciatives a favor de les llengües que no són l’espanyol. Això vol dir que l’encara representant del PSC a Estrasburg, Maria Badia, signant de la petició enviada al govern espanyol a favor de l’oficialitat del català rebrà el corresponent correctiu des de Barcelona (o des de Madrid, no?). Algú dirà que els diputats socialistes catalans havien proposat a CiU un esmena a la seua proposta en el sentit de “aconseguir que les llengües cooficials disposen d'un major reconeixement de les institucions de la UE” i per “facilitar que els ciutadans espanyols puguen relacionar-se amb aquestes institucions en qualsevol d'aquestes llengües cooficials”. Però resulta que els ciutadans europeus ja podem fer ara això que demanen els socialistes catalans: entrar en la web del Parlament Europeu i viatjar en la nostra llengua per totes les institucions que hi depenen. Dels parlamentaris valencians a Madrid ni això, no saben, no contesten; no siga cosa que els acuse després Camps de catalanisme.
Res de nou esperàvem, ja sabem des de fa temps quina és la posició dels dos partits majoritaris respecte a les altres llengües de l’estat, respecte a la supressió de la TV3 al País Valencià, o respecte a l’acompliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, signada el seu dia pel Govern Espanyol i oblidada tot seguit pels successius governs de l’estat i autonòmics.
Tot no han de ser pedregades i sequera contra la llengua al nostre País Valencià. La Unió Europea acaba d’enviar a València un comité per comprovar els incompliments de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Els comissionats s’ha reunit amb representants d'ACPV, Escola Valenciana, la Universitat de València, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, el sindicat d’ensenyants STEPV i l’Associació El Tempir d’Elx. A la fotografia que il·lustra aquest article podem comprovar que el comité de la UE i alguns dels representant valencians formen una peculiar filada dirigida per una capitana mora d’Ontinyent, Tudi Torró. El comité d’experts de la UE s'ha interessat entre altres qüestions pel tancament de TV3 al País Valencià i pel “boicot” previst pel govern de Camps a la implementació del valencià en tots els nivells educatius. Esperem que li diguen al govern espanyol i al valencià alguna cosa de profit a favor de la nostra llengua.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada