Revista Digital de la VALL D'ALBAIDA
cronicaredaccio@gmail.com

dimecres, 11 d’agost del 2010

Programa no tan secret per a l’eliminació de les llengües minoritàries

per Ximo Urenya




       Fins ara tots havíem advertit una intencionalitat dels partits majoritaris d’àmbit estatal d’eliminació progressiva de les llengües minoritàries, això sí, relativament oculta, dissimulada, amagada al darrere de proclames vàries de defensa de la varietat lingüística al sí de la seua “nación espanyola”. Avui al País Valencià els més radicals conservadors del partit que governa la Generalitat s’ha llevat el burka i ha decidit tirar pel dret i anunciar que les rebaixes de l’ensenyament del valencià i en valencià s’han de fer ja públiques: Font de Mora, Conseller d’Educació ha manifestat la seua intenció d’anar reduint les línies en valencià amb l’excusa que l’administració no pot permetre’s el luxe de mantenir les dues línies lingüístiques a l’ensenyament públic. Mai havien parlat tan clar com fins ara.

     Això sí, el mateix conseller ha qualificat d’èxit la implantació de la línia educativa d’ensenyament en anglés en tres centres escolars públics valencians: el Sanchis Yago de Castelló, el CP núm. 9 d'Alzira i el CP Costa Blanca d'Alacant. Al curs que ve també s’encetaran els experiments en el CP Juan Bautista Lledó de Benidorm, CP núm.11 de Vila-real i el CP núm.5 de Catarroja. Diu també que s’aniran estenent les provatures cada any fins cobrir tota la franja educativa. Progressivament, ha dit Font de Mora, s'anirà ampliant el nombre de centres públics adherits a aquesta iniciativa.

     La creuada anglòfila del Conseller ha arribat al punt de sol·licitar al Ministerio de Educación de Madrid que es reforme la legislació vigent perquè se li permeta a la Conselleria d’Educació exigir als opositors a ocupar plaça de docents a la xarxa de centres públics el coneixement d’una llengua estrangera, un requisit lingüístic aquest que acaben de carregar-se en la nova llei de la Funció Pública valenciana pel que fa al valencià. Font de Mora està disposat a convertir l’anglés en una llengua vehicular a tots els centres, un objectiu que nega per una de les dues llengües oficials al País Valencià, a pesar i tot del que diu l’estatut i del que diu la llei que protegeix l’ús i l’ensenyament del valencià. El seu “Pla d’Extensió del Trilingüísme” acabarà per ser un simple pla de bilingüisme per a l’anglés i el castellà si ningú no li posa remei. En les últimes setmanes, el conseller ha deixat anar la idea d’anar canviant aspectes normatius que afecten el valencià, com ara la limitació de només dues assignatures en la llengua pròpia dels valencians en els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP). Així, fent desaparéixer a poc a poc la llengua de les escoles s’acabaran els conflictes lingüístics entre els valencians. Mort el gos s’acabà la ràbia.

     És la repetició de la jugada del govern gallec que ha donat preferència al bilingüisme castellà-anglès abans que no al gallec-castellà. Tot molt modern i productiu de cara a un futur globalitzat on el que compta és el guany i no una altra cosa més provinciana com és la protecció de les llengües minoritàries de l’estat. Al País Basc també estudien el que estan fent a Galícia i al País Valencià. Fins i tot a Catalunya també tenen al davant una qüestió difícil d’abordar després que el TC els ha dit de quin mal ha de morir el sistema d’immersió lingüística català. Està ben clar, el programa dels dos partits majoritaris espanyols d’eliminació de les llengües minoritàries ja no és tan secret.

1 comentari:

  1. esperem que totes les corrupteles els rebenten en la cara abans de les eleccions... si no ja sabem cap on anem.

    ResponElimina