Revista Digital de la VALL D'ALBAIDA
cronicaredaccio@gmail.com

diumenge, 8 d’agost del 2010

Els valencians anem a més en dèficit fiscal


Per Rafael Beneyto


     S’acaba de fer pública la liquidació del sistema de finançament de les comunitats autònomes corresponent a l’any 2008. I com ja és costum, els valencians rebem quasi 1.700 milions menys del que ens tocaria si el nostre finançament per càpita es situara a la mitjana de les comunitats autònomes.
L’any 2008 rebérem 335 euros per habitant menys que la mitjana, mentre que l’any 2007 la diferència fou de 297 euros per habitant. Anem a més i seguim sent la penúltima comunitat autònoma en finançament per càpita. El dèficit fiscal, diferència entre el que aportem els valencians amb els nostres impostos a la hisenda central i el que ens retorna, es manté, i ja és hora que es considere un deute històric de l’Administració central amb el nostre país.

     En xifres absolutes, la Generalitat ha rebut l’any 2008, aproximadament, 1.887 milions d’euros menys que l’any 2007. Ara bé, la reducció més important, més de 1.044 milions d’euros, ve explicada per la disminució en la recaptació dels tributs cedits (impost sobre el patrimoni, IAJD, impost sobre successions i donacions), com a conseqüència de la fi del boom immobiliari, al qual estava molt esposat el País Valencià.

     La reducció del consum ha agreujat la situació, i la recaptació per l’IVA s’ha reduït més de 276 milions d’euros l’any 2008. El mecanisme d´ajust del sistema de finançament autonòmic anterior era el Fons de Suficiència, mitjançant el qual la hisenda central transferia a les comunitats autònomes els fons necessaris perquè totes pogueren atendre els serveis comuns, els sanitaris i els socials, i assistencials.
Però la capacitat de negociació dels valencians s’ha demostrat molt dèbil i, així, des de l’any 1999 se’ns reconegueren unes necessitats de despesa inferiors al que costava facilitar estos serveis. Des del primer moment la participació dels valencians al Fons de Suficiència ha estat inferior al nostre pes en població, és a dir, rebem aproximadament el 8% del fons i representem més del 10% en població.

     I l’any 2008, en el que es dóna una reducció de recursos totals, la participació del País Valencià al Fons de Suficiència es redueix més que la mitjana i, així, la nostra distància al finançament per càpita del total de les comunitats autònomes augmenta. En xifres absolutes hem rebut 480 milions d’euros menys que l’any 2007. Amb tot açò, ara ens toca tornar a la hisenda central més de 635 milions d´euros rebuts de més, bàsicament per la reducció de la recaptació de l’IVA (347 milions d´euros) i per la devolució de part del Fons de Suficiència (289 milions d’euros).

     Més llenya al foc d´una hisenda valenciana que ajorna el pagament als seus proveïdors, no realitza les inversions previstes per falta de fons i ja comença a no poder atendre les despeses corrents en nòmines dels seus treballadors. I, el que pot ser pitjor, les previsions del nou sistema de finançament autonòmic no són de millora. Al mes de juliol de l’any vinent coneixerem la primera liquidació del nou sistema, la corresponent a l’any 2009, i és molt possible que la cosa s’agreuge. La mescla d’un sistema de finançament injust per als valencians amb una situació de greu crisi econòmica pot fer dramàtica la situació financera de la Generalitat. Cal urgentment afrontar el dèficit fiscal que venim patint des de fa molts anys perquè si no ho fem l´estat del benestar dels valencians perilla. (Llegit al Levante)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada