Revista Digital de la VALL D'ALBAIDA
cronicaredaccio@gmail.com

dimarts, 17 d’agost del 2010

Més cuina morisca



per Casimir Romero i Josep Ruiz

Continuant amb les receptes que vam publicar no fa molt, n'incloem unes altres que també es cuinaren en el sopar de primers d'any a OTOS.

Albergínies morisques
Ingredients:
Una albergínia, una cullerada de farina, mel, pebre i oli.

A la faena: Trossegem l'albergínia arrebossem amb un “gatxonet” de farina i aigua i fregim. Quan es daure retirem de la paella i encara calentes les mengem amb pebre i mel a sobre.


Sopa de ceba morisca (Recepta dels moriscos de Las Alpujarras)
Ingredients:
Una ceba, 100 gr. de carn de pollastre esmicolada, 2 alls, 2 branquetes de cilantre fresc, un ou, 4 rosquetes de pa fregit, oli, safrà en brins, el suc d'una llima, 1 cullerada d'ametla mòlta, pebre roig dolç, pebre roig picant, sal, oli, un litre de caldo de carn.

A la faena: En una cassola amb oli, sofregim la ceba, una volta daurada sofregim la carn i els alls picats. Afegim el caldo de carn i deixem coure una mitja horeta i especiem (safrà, pebre) Deixem coure mitja horeta més a foc baix i finalment rematem la faena amb el suc de la llima, el cilantre fresc i l'ou batut. Servim calenta amb una rosqueta de pa fregit a sobre..

 
Corder morisc (recepta sefardí anomenada “Kodredo a la morisca)
Ingredients: Un quilo de corder a trossos, una cullerada d'aigua de flor de taronger, una pera madura, 50 gr, de codonyat, una cullerada de mel, 2 alls, uns brins de safrà, dues cullerades d'ametla mòlta, una cullerada de sèsam torrat, prunes i albercocs en pansa i les 4 espècies (clau, canyella, comí i gengibre) sal, oli i caldo de carn.

A la faena: Sofregim la ceba i el corder i afegim caldo de carn i/o aigua. Deixem una horeta fins que el corder quede ben tendret. Afegim la pera pelada i trossejada i les quatre espècies al gust i els fruits assecats (albercocs i prunes). Finalment ja acabem afegint la mel, el codonyat a trossets, el sèsam torrat (en una paella), el safrà, l'ametla i l'aigua de flor de taronger. Deixem bullir 5 minuts i a menjar-nos-el.


Monjàvena (Recepta de Callosa d'en Sarrià)
Ingredients:
Una dotzena d'ous, 3/4 de quilo de farina, una tassa d'oli (250 ml.) sucre, mel i canyella.

A la faena: En una cassola gran posem una tassa d'aigua i una d'oli. Quan comence a bullir afegim farina i anem removent.. Deu quedar una massa més bé espessa. Coem uns deu minuts. Retirem del foc i, una volta freda, afegim els ous i treballem la pasta. Escampem sobre una llanda i coem en el forn molt fort.
Per a menjar-nos-la cobrim amb mel i canyella.
Salut i bon profit.


1 comentari:

  1. Ale Casimir !que guapetó has sortit en aquesta afectuosa imatge

    ResponElimina